,

Λαμπερή εκδήλωση με σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος στην Βιβλιοθήκη Ζακύνθου

Μια όμορφη και λαμπερή εκδήλωση λόγου και τέχνης με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, Ούγος Φώσκολος, Διονύσιος Σολωμός» και η οποία στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία έλαβε χώρα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του αναγνωστηρίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαρτίου.

Πέντε διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα διπλωμάτη και πολιτικού όσο και τις σχέσεις του με διακεκριμένες ιστορικά προσωπικότητες του νησιού μας.

Μια πρωτοβουλία σε συνεργασία της Δ.Β.Ζ. και του ιδρύματος Διεθνών Οικονομικών Μελετών του αείμνηστου καθηγητή Ηλία Κρίσπη και της Δρ. Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος 10 κορυφαίων εκδηλώσεων που «ζέσταναν» το αναγνωστικό κοινό του νησιού μας, αναδεικνύοντας έτσι τη Βιβλιοθήκη μας σαν έναν σπουδαίο χώρο διάδοσης γνώσης και επιστήμης. 

Η βραδιά διήρκησε περίπου δύο ώρες, με κόσμο όλων των ηλικιών να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα ανέφεραν οι προσκεκλημένοι στους λόγους που ετοίμασαν. Με την έναρξη της εκδήλωσης, τέσσερις Ζακυνθινοί μουσικοί προεξέχοντος του μαέστρου Τιμόθεου Αρβανιτάκη έπαιξαν Ζακυνθινές παραδοσιακές καντάδες αποσπώντας το χειροκρότημα του κόσμου. Στη συνέχεια, χαιρετισμό από τους επισήμους απηύθυναν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος, ο Δήμαρχος κ. Νικήτας Αρετάκης, ενώ τους πέντε ομιλητές προλόγισε ο Πρόεδρος της Δ.Β.Ζ. κ. Φίλιππος Συνετός. 

Οι ομιλητές και τα θέματα που ανέπτυξαν

Πρώτη τον λόγο πήρε η κ. Αναστασία Σαμαρά- Κρίσπη, Διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Μονάχου με θέμα: «Το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο με έμφαση το νομοθετικό του έργο», για να ακολουθήσουν ο Ζακυνθινής καταγωγής κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, πρέσβης ε.τ. με θέμα: «Η διεθνής προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια», η Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σοφία Μωραΐτη, με θέμα: «Ούγος Φώσκολος και Καποδίστριας: Μια διαχρονική σχέση», ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Αλειφαντής με θέμα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας πριν την επανάσταση του 1821», ο Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, και Αντιναύαρχος Στυλιανός Πολίτης με θέμα:
«Η οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων την εποχή του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια». Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης Σεραφείμ Μηχιώτης.

Η βραδιά έκλεισε με έναν μικρό αποχαιρετιστήριο λόγο από τον Φίλιππο Συνετό που ευχαρίστησε άπαντες για τη συμμετοχή και παρουσία τους ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά δώρα τόσο στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών όσο και στους ομιλητές. 

Προηγήθηκε ξενάγηση στο σπίτι του Ούγου Φώσκολου

Λίγο νωρίτερα και προτού άπαντες μεταβούν στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, υπήρξε ξενάγηση των καλεσμένων από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ», Φίλιππο Συνετό, στο σπίτι του μεγάλου Ζακυνθινού ποιητή.

Εκεί έγινε μια αναφορά στο έργο και τη ζωή του, ενώ ακολούθησε και μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων σε ό,τι αφορά το οίκημα και τις επισκέψεις δεκάδων Ιταλών τουριστών κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Σωκράτης Λειβαδάς

Skip to content