Παγκόσμια ημέρα θεάτρου – Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Παγκόσμια ημέρα θεάτρου

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία είναι καθοριστικός. Αν ανατρέξουμε στην αρχαιότητα, βλέπουμε πόσο σημαντικό μέσο αγωγής και παιδείας υπήρξε , έννοιες στενά συνδεδεμένες. Στο θέατρο αναζητάμε την αλήθεια, ενώ στη ζωή πολλές φορές την κρύβουμε επιμελώς .Μέσα από τα μυστικά μονοπάτια του θεάτρου , τις αναζητήσεις , τις αλήθειες που ψάχνουμε , τα συναισθήματα και τα κίνητρα των ηρώων , μαθαίνουμε να κατανοούμε ,να ψυχαναλύουμε και τέλος να συγχωρούμε τις πράξεις τους, ώστε να μπορούμε να τους υποστηρίζουμε. Θίγονται θέματα χωρίς λύση , γιατί τη λύση τη δίνει η ίδια η ζωή. Το θέατρο είναι η ζωή και η ζωή ένα διαρκές θέατρο.Ας θυμηθούμε δύο από τις θεατρικές εντολές, σαν ένας άλλος Μωυσής, της μεγάλης Μαρίκας Κοτοπούλη. Η πρώτη: Πρέπει να σέβεσαι και να σε σέβονται. Και η δεύτερη : ποτέ μη πεις εγώ είμαι , γιατί το καλάμι είναι ψηλό και κούφιο και το πέσιμο πολύ σκληρό.

Σεβασμός , πειθαρχία , δικαιοσύνη , ενσυναίσθηση των αξιών της ζωής , ηθικά διλήμματα. Ας σκεφτούμε τους βρικόλακες του Ίψεν .

Πόσο ευλογημένοι είναι οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν χαρακτήρες που μεταφέρουν συναισθήματα. Θα έλεγε κανείς ότι το θέατρο είναι εφήμερο. Μετά από κάθε παράσταση δε μένει τίποτα .Από τη στιγμή όμως που γεννά στο θεατή συναισθήματα είναι αιώνιο. Και όλα αυτά συμβαίνουν πάνω στη σκηνή , που όπως λέει μια μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, η Αλίκη Νορ , είναι ο ιερός χώρος που ο ηθοποιός προετοιμάζει το ρόλο για να τον προσφέρει στο κοινό.

Γιάννης Μαρίνος

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε σε θεατρικό αναλόγιο ένα απόσπασμα από το γνωστό έργο «Αμαντέους» του Πήτερ Σάφφερ.

Υπόθεση του έργου.

Ο θάνατος του γνωστού συνθέτη Μότσαρτ το 1791 σε ηλικία 35 ετών ακολουθήθηκε από φήμες ότι ο ίδιος και ο Αντόνιο Σαλιέρι ( Ιταλός συνθέτης κλασικής μουσικής , μαέστρος και παιδαγωγός) είχε δηλητηριάσει τον νεότερο συνθέτη. Ωστόσο είναι πιθανότερο ότι ήταν τουλάχιστον αμοιβαίως ομότεχνοι. Οι κατηγορίες πάντως προς το πρόσωπο του Σαλιέρι είχαν ως συνέπεια να εμφανίσει ο ίδιος σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του.

Στο απόσπασμα βλέπουμε τον ίδιο σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση την τελευταία νύχτα της ζωής του , θεωρώντας τον εαυτό του ηθικό αυτουργό του θανάτου του Μότσαρτ.

https://www.facebook.com/100005367727596/videos/181973474173901/

(πατήστε τον σύνδεσμο να δείτε το βίντεο)

Skip to content